Keresés
Close this search box.
Fotó: MASZ

Tokió 2021: 19 fős a magyar atlétikai csapat

Fotó: MASZ

Egy rendkívül sokoldalú magyar csapat lehet majd ott a japán fővárosban, ugyanis dobó, ugró, gátfutó, gyalogló, középtávfutó, akadályfutó és többpróbázó számban egyaránt képviseltetve leszünk Tokióban.

Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar olimpiai delegáció egyik legnépesebb tagja a magyar atléta válogatott. Ez mindenképp mutatja a magyar atlétika jelenlegi stabil állapotát, helyzetét. Maximális tiszteletem és gratulációm annak a 19 atlétának, akik ezekben a nehéz időkben is sikeresen kiharcolták az olimpiai szereplést. A Magyar Atlétikai Szövetség továbbra is mindenben segíteni fogja majd őket, hogy az olimpiáig hátralévő pár hétben már százszázalékosan erre koncentrálva, minden külső tényezőtől megkímélve tudják majd befejezni a felkészülést.

Helyezésbeli elvárásaink nincsenek, a cél, hogy egészségesen és elégedetten térjenek haza Tokióból, és legyenek büszkék a saját teljesítményükre. Tokió fontos állomás, de változatlanul a 2023-as budapesti világbajnokság a fő célunk, mindent ennek szemüvegén keresztül nézünk” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

A koronavírus-járvány miatt egy szokatlanul hosszú, két éves periódus állt az atléták rendelkezésére, hogy kiharcolják az olimpiai részvétel lehetőségét. A járvány nem csak az időtartamát tolta ki egy évvel a Road to Tokyo időszaknak, de hatással volt arra is, hogy a 2020. április 6. és 2020. november 30. között elért eredmények ne legyenek érvényesek a pontgyűjtésben.

Így fordulhatott elő például az is, hogy Kozák Luca hiába futott olimpiai szinten belül országos csúcsot tavaly nyáron 100 gáton, májusban Savonában még egyszer a biztos kijutást érő 12.84-es idő alatt kellett teljesítenie a sikerhez.

Rajta kívül Krizsán Xénia, Márton Anita, Kácser Zita, Gyurátz Réka és Halász Bence jutottak ki szintteljesítéssel az olimpiára, az egy hónappal ezelőtt záruló 50 kilométeres gyaloglás ranglistájáról pedig Venyercsán Bence és Helebrandt Máté neve is ismert volt már a tokiói kvótások közül.

A nyolc versenyzőhöz a június 30-án lezáruló olimpiai kvalifikációs ranglistáról további 11 fő csatlakozhatott: Bartha-Kéri Bianka, Wagner-Gyürkés Viktória, Tóth Lili Anna, Nguyen Anasztázia, Szilágyi Réka, Madarász Viktória, Kovács Barbara, Szögi István, Szűcs Valdó, Koroknai Máté és Rivasz-Tóth Norbert.

Ez a 19 fős létszám azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyian jutottak ki Tokióba, mint ahányan öt évvel korábban Rióban képviselhették a magyar színeket. Közülük Márton Anita, Madarász Viktória, Kovács Barbara, Krizsán Xénia, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence voltak ott Dél-Amerikában is.

Kevésen múlt, hogy ez a 19 fő nem több, ugyanis Kerekes Grétának, Farkas Petrának, Vindics Balázsnak, Baji Balázsnak, Huszák Jánosnak és Rába Dánielnek sem kellett sok, hogy szintén ötkarikás résztvevőnek mondhassák magukat.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top