A tojás és az ebből készült ételek nemcsak táplálóak, rengeteg értékes mikro- és makronutriens van bennük, melyek megfelelő mértékben hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. A jóllakottság érzését pedig hosszú órákon át megőrzik. Kellő energiát adnak és még finomak is. Hoztam 3 nagyszerű receptet, melyek nemcsak gyorsak, rengeteg hozzávalóval és fűszerrel gazdagíthatóak.
Nincs másra szükséged, mint egy tapadásmentes serpenyőre, tojásra és számos színes, illatos feltétre, melyekkel megkoronázod az omletteket. Lássuk is a három kedvencemet!
Merj különböző ízű hozzávalókat használni, és ne félj az új ízektől. Sokszor abba a hibába esünk, hogy nem látunk tovább a szokásosan használt zöldségeknél, és leragadunk a paradicsom-paprika-uborka mesterhármasnál. Ez nagy hiba, mert rengeteg szuper íz van, amivel feldobhatjuk az étkezéseinket. Merjük ezeket használni!
Sajtos-bazsalikomos omlett
Hozzávalók:
- 2-3 egész tojás
- 30 gramm reszelt sajt
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- fokhagyma és lilahagyma
- Kókuszzsír a sütéshez
- 10 db. bazsalikomlevél
A tojásokat verd fel, keverd hozzá a tejszínt, majd a fűszereket. Vágd fel szeletekre a lilahagymát és egy kis zsiradékon süsd meg. Öntsd a tojásos keveréket egy kizsírozott serpenyőbe, szórd rá a reszelt sajtot, majd a bazsalikomleveleket. Süsd lassú lángon, amíg meg nem keményedik. Hajtsd félbe, és tálald friss zöldségekkel.
Paradicsomos-feta sajtos omlett
Hozzávalók:
- 2-3 egész tojás
- 30 gramm feta sajt
- 4-5 szem koktélparadicsom
- 4-5 szem olíva bogyó
- 1 szál újhagyma
- só
- bors
- fokhagyma
- kókuszzsír a sütéshez
A tojásokat verd fel, keverd hozzá a fűszereket. Öntsd a keveréket egy kizsírozott serpenyőbe, és szórd rá a feta sajtot, az újhagymát, a félbe vágott paradicsomokat, majd a szintén félbe vágott olíva bogyókat. Süsd lassú lángon, amíg meg nem keményedik. Hajtsd félbe és tálald friss zöldségekkel. Pro tipp: a fekete olíva bogyó íze édesebb, kevésbé kesernyés, mint a zöld. Jobban harmonizál az omlettben a többi hozzávalóval.
Pikáns brokkolis omlett
Hozzávalók:
- 2-3 egész tojás
- 2 marék párolt brokkoli
- 4-5 szem koktélparadicsom
- 4-5 szem olíva bogyó
- 1 marék kukorica
- só
- bors
- fokhagyma
- chili
- kókuszzsír a sütéshez
A tojásokat verd fel, keverd hozzá a fűszereket. Pár perc alatt párold meg a brokkolit egy serpenyőben. Öntsd a keveréket egy kizsírozott serpenyőbe, és szórd rá a felvágott zöldségeket, kukoricát, a félbe vágott paradicsomokat, majd a szintén félbe vágott olíva bogyókat. Süsd lassú lángon, amíg meg nem keményedik. Hajtsd félbe, és tálald friss zöldségekkel. Pro tipp: a fekete olíva bogyó íze édesebb, kevésbé kesernyés, mint a zöld. Jobban harmonizál az omlettben a többi hozzávalóval.
Látod, nem is olyan bonyolultak! Egy-egy ilyen fogás 5-600 kalória között van, mely bőven belefér, ha aktívan töltöd a napod. Nem csak a sportolásra gondolok. Elmehetsz egy hosszabb sétára, de egy alaposabb takarítással és bevásárlással is rengeteg energiát használ fel a szervezeted. Ha szeretnéd mérsékelni a kalóriabevitelt, akkor készítsd 1 tojássárgájából és 2 fehérjéből az omletted. Használj alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat, és már barátibb lesz.
Jó étvágyat kívánok a fogásokhoz!
Szerző és fotók: Palkó Noémi
Szólj hozzá