1540551276 9vmfx2qnv md

Így készíts otthon savanyúságot!

Szerencsére egyre többször tapasztalom, hogy az emberek próbálnak jobban odafigyelni az egészségükre, igyekeznek egészségesebben főzni, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani és ez egyszerűen fantasztikus! De mi a helyzet a savanyúságokkal? Amiket a boltokban, nagy áruházakban lehet kapni, sajnos tele vannak cukorral, ízfokozóval, színezékkel, és ráadásul nincsenek jó hatással a bélrendszerünkre sem.

Viszont ha szeretnél szuperegészséges verziót készíteni, akkor otthon is csinálhatsz magadnak saját savanyúságot, olyan zöldséggel, amilyennel csak szeretnéd! Nem bonyolult, és csak befőttesüveg, só, víz és zöldség kell hozzá!

Fermentálj otthon!

Viszont kezdjük az elején: miért is jó nekünk a fermentálás, és mi is ez igazából?

A fermentálás egy ősi tartósítási eljárás, tulajdonképpen egy erjesztéses folyamat. Az erjedés megindulásáért a levegőben, illetve a zöldségek és gyümölcsök héján élő mikroorganizmusok a felelősek, mint például az élesztőgombák, penészgombák, baktériumok és mikrobák.

A zöldségek nehezen emészthető, gyakran puffadást okozó rostjai felpuhulnak, ugyanakkor a bennük lévő vitaminok, nyomelemek és egyéb hasznos anyagok nem bomlanak le, hanem a szervezet számára sokkal könnyebben hozzáférhetővé válnak. A fermentáció egy 3 lépcsős folyamatban zajlik le:

Az első fázis, hogy a légmentesen zárt edényben a zöldségen lévő baktériumok megkezdik a munkájukat.

A második fázisban bizonyos baktériumok elpusztulnak, és átadják a helyüket más fajoknak.

A harmadik fázisban pedig már megjelennek a Lactobacillusok, amelyek probiotikumként (jótékony baktériumként) működnek.

Több előző cikkemben is említettem, hogy az immunrendszer a belekben lakozik, ezért nagyon oda kell figyelni a bélrendszer állapotára (és bennük lévő „jó” és „rossz” baktériumok egyensúlyára), ami nagyon könnyen felborulhat akár gyógyszer hatására, helytelen táplálkozás során, allergiáknál vagy intoleranciáknál is.

És hogy jön ide a fermentálás?

Úgy, hogy a fermentáció során keletkezett Lactobacillusok többek között biztosítják a bél hámsejtjeinek egészséges működését. Tulajdonképpen a belekben lévő „jó” baktériumokat táplálják, hogy ők legyenek túlsúlyban.

Igazából teljesen rád van bízva, hogy milyen zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnél fermentálni. Lehet akár répát, káposztát, céklát, uborkát is. Tényleg csak az ízlés szab határt!

Otthoni fermentálás lépésről lépésre

  • A választott zöldséget jól megmosod és felszeleteled/legyalulod (de ne nagyon apróra!) Az uborkát egyben hagyod.
  • Ezután ízlés szerint besózod (általában 1 kg zöldséghez 20-30 g só kell) a zöldséget, és állni hagyod, hogy levet eresszen. Az uborkának sóoldatot/felöntőlevet kell csinálni (1 liter víz felforralva, visszahűtve + 20-30 gramm só). Sózáshoz a parajdi sót ajánlom, de lehet sima jódmentes só is.
  • Miután levet eresztett, befőttesüvegbe rakod a sós lében álló zöldséget, jó szorosan belenyomkodva. A tetejét lenyomod, akár egy nagyobb répával. A levet pedig ráöntöd úgy, hogy ellepje. Ha nem lepi el, akkor utána öntesz még vizet, mert a kilógó rész bepenészedhet. Szorosan rázárod a tetejét.
  • Figyelj arra, hogy 1-2 ujjnyi szabad hely maradjon a tetején.
  • Körülbelül 20 fokos szobahőmérsékleten tartsd, sötét helyen (fedd le egy konyharuhával).
  • Figyeld, ha lecsökken a folyadék mennyisége, akkor pótold, mert fontos, hogy víz alatt maradjon.
  • Körülbelül 6 nap alatt elkészül a házi savanyúság, de kóstolgatni kell, hogy mikor ízlik. Amikor megfelelő lesz, tedd hűtőbe! Ott is folytatódik az erjedés, de lelassul a folyamat. A káposztafélék lassabban puhulnak, szóval ne ijedj meg ettől!

Szerző: Strompf Andi

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top