Keresés
Close this search box.
Fotó: Facebook (Szász Emese - párbajtőr)

Szász Emese olimpiai kvótás

Fotó: Facebook (Szász Emese - párbajtőr)

A párbajtőröző Szász Emese indulhat az augusztusi, riói olimpián.

A magyar versenyző a kvalifikációs sorozat utolsó, budapesti versenye előtt kvalifikációt érő helyen állt a rangsorban, de ahhoz, hogy ezt megőrizze, maga mögött kellett tartania két legnagyobb ellenfelét, a tavaly vb-ezüstérmes svéd Emma Samuelssont és az olimpiai, illetve világbajnok német Britta Heidemannt. A 64-es tábla vasárnapi küzdelmei során Heidemann már az első asszójában vereséget szenvedett, ezzel ő kiszállt a kvótáért zajló versenyből, vagyis Szász még pástra sem lépett, máris közelebb került Rióhoz. Samuelsson viszont nyert, így Szász pár perccel később győzelmi kényszerben vívott az ukrán Olena Krivickával.

Érzékelhetően feszülten kezdte a párharcot, de jó darabig így is ő vezetett, 11-12-nél azonban már ellenfelénél volt az előny, 1:13 perccel a vége előtt. Aztán következett egy együttes találat, majd Szász szúrt pontosan, amikor már csak 46 másodperc volt hátra. Újabb találat nem esett a vívóidő végéig, a ráadásban viszont a magyar párbajtőröző nagyon határozottnak bizonyult, négy másodperc elteltével eltalálta Krivickát, ezzel továbbjutott.

A következő körben Samuelsson kikapott az olasz Giulia Rizzitől, így Szász már a maga második mérkőzése előtt megszerezte az olimpiai indulási jogot. Ennek tudatában ekkor már mosolyogva, felszabadultan és a MOM Sport közönségének vastapsa kíséretében lépett pástra, s 15-12-re legyőzte a német Alexandra Ndolót. Ezzel bejutott a legjobb 16 közé, ahol éppen Samuelssonnal találkozott volna, ha előzőleg a svéd is nyer.

„Szerencse, hogy nem kellett ki-ki meccset vívnom vele, így már nagyon boldogan, de kissé dekoncentráltan léptem pástra a német lány ellen. Azért sikerült magam összekapnom” – nyilatkozta. „Az első mérkőzés nagyon nehéz volt, már csak azért is, mert tudtam, hogy előttem a svéd nyert, tehát nekem is győznöm kell.”

A kvótáról azt mondta, nem csodálkozott rajta, hogy nehezen jött össze, mert a londoni olimpia előtt is az utolsó pillanatban szerezte meg a részvételi jogot.

„Világbajnoki ezüstöm és bronzom már van, jó lenne egy rangosabb versenyről is éremmel hazatérni” – osztotta meg az olimpiára vonatkozó reményét.

Később hátrányból fordítva, hosszabbításban adott tussal legyőzte Rizzit, majd a negyeddöntőben öt tussal kikapott a kínai Hszü An-csitől, ezzel a hatodik helyen végzett.

 

Forrás: MTI

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top