Keresés
Close this search box.
Kärnten Werbung/Franz Gerdl

Gondtalan nyári kikapcsolódás Ausztria délvidékén

Kärnten Werbung/Franz Gerdl

A természet igazán kegyes volt Karintiával, Ausztria napfényes délvidékével, ahol tiszta és meleg vizű, fürdőzésre kitűnően alkalmas tavak sokasága várja a látogatókat. De ne feledkezzünk meg a hegyekről sem, a hatalmas háromezres hegycsúcsoktól a szelíd dombocskákig minden megtalálható itt. A hegycsúcsokról egy olyan vidéket szemlélhetünk, ahol meghatározó az Alpok–Adria térség kulturális sokszínűsége, az Alpok déli oldalán való fekvésből fakadó enyhe klíma és a sok napsütés, valamint a vendégekhez vidáman, nyíltan és nagy adag életörömmel közelítő helyiek sokasága. Karintia – Ausztria vízben leggazdagabb tartománya – nem kevesebb, mint 200 fürdőzésre alkalmas tóval, 8000 kilométernyi folyóval, 60 gyógyforrással és 43 gleccserrel rendelkezik. Ráadásul ideális hely arra, hogy felidézzük magunkban a „gyermekkor ízét”, hogy felelevenítsük a szép emlékeket vagy új élményekkel gazdagodjunk.

10 üdülési tipp és ötlet

1. Ausztria legnagyobb szabadtéri művészeti projektjére Klagenfurtban kerül sor: a FOR FOREST nemzetközi művészeti projekttel (2019. szeptember 8-től október 31-ig) a klagenfurti Wörthersee stadion egyetlen hatalmas műalkotássá alakul át. A projekthez az osztrák Max Peintner „A természet töretlen vonzereje” című ceruzarajza adta az ihletet. A művész elképzelésének megfelelően a klagenfurti futballstadion pályáját teljes egészében egy vegyes erdővel ültetik be, több mint 200 fa felhasználásával, amelyet a nézők csaknem két hónapon át éjjel-nappal (10.00–22.00 óráig, ingyenes belépés mellett) megtekinthetnek. A FOR FOREST projektet a Svájchoz, azon belül is Basel városához kötődő Littman Kulturprojekt (Klaus Littmann) valósítja meg. A különleges kezdeményezést megelőzően és közben is számos rendezvényt terveznek Ausztria-szerte az erdő, az ökológia, a művészet és a természet témakörében. 

2. Bivak vagy első osztályú szálloda? Legyen szó ötcsillagos hotelről, falusi szálláshelyről vagy kempingezésről, Karintiában mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb szálláshelyet. A legkülönlegesebb szálláshelyek közé tartozik egy lombház Althofenben, a Millstatti-tó partján található bivakok, egy naplemente-lakosztály a Wörthi-tó partján, a földházak a Weissensee-nél, valamint az alvóhordók Hermagorban.

3. Három országon át túrázni. Nem kell mindjárt az Alpok–Adria túraút mind a 43 szakaszát egyszerre megtenni és 750 kilométert túrázni a Großglockner gleccserétől egészen az Adriai-tengerig. Kicsiben is lehet kezdeni. Hiszen a Karintián, Olaszországon és Szlovénián át haladó távolsági túraút esetében az élmény áll a középpontban. Az utazás megszervezésében (szállás, csomagszállítás, étteremtippek) segít az Alpok–Adria túraút foglalási központja. További információk: http://alpe-adria-trail.com
4. Átkelés a Pasterze-gleccseren. Hágóvassal, beülővel és hegymászó kötéllel felszerelve vághatnak neki a jelentkezők a Großglockneren, Ausztria legnagyobb hegyén található gleccsernek. Államilag elismert, okleveles hegyi túravezető által vezetett túra (júniustól szeptemberig), amely garantáltan nem hagy hidegen senkit.

5. Kenyérsütés saját kézzel. Karintiában, a világ első slow food travel desztinációjában a regionális, szezonális és tradicionális gasztronómia különleges jelentőséggel bír. A kézműves élelmiszerek ambiciózus előállítói szívesen avatják be titkaikba a helyieket és vendégeket egyaránt: aki szeretne, részt vehet a munkában és maga is készíthet ételeket. A kínálat a kenyérsütő kurzustól kezdve a tejfeldolgozáson keresztül a sörfőzésig és a fűszerkóstolásig terjed.

6. Augusztustól új hegyikerékpáros pálya tesztelhető Bad Kleinkirchheimban. És ez csak egy a Karintiában található számtalan nagyszerű trail közül. A hegyikerékpározás kedvelőinek Ausztria legdélebben fekvő tartományában nem kevesebb, mint 3000 kilométernyi jelzett hegyikerékpáros ösvény áll rendelkezésére. Mi a különlegessége a Bad Kleinkirchheimban található trailnek? 15,9 kilométeres hosszával (bővítés befejezése: 2019 nyarán) ez a pálya még hosszabb lesz, mint a világ eddigi leghosszabb flow country trail ösvénye a Petzenen (amely szintén Karintiában található).
Tíz tó egy csapásra? Az új Nagy karintiai tókerülő túrának köszönhetően mindez lehetséges. Az összesen 340 kilométer hosszú kerékpártúra öt karintiai desztináció – a Millstätter See régió, a Villach–Faaker See–Ossiacher See régió, a Wörthersee régió, a Klopeiner See–Südkärnten régió és a Nassfeld–Pressegger See–Lesachtal–Weißensee régió – együttműködésének eredményeként jött létre. Mind az öt régióban vannak hegyek és tavak, mégpedig minden méretben és magasságban. Mivel a kerékpárút tulajdonképpen egy nyolcast ír le, ezért a kerékpárosok kedvük szerint alakíthatják a túrát és kombinálhatják az egyes szakaszokat. A teljes kerékpártúra izgalmas és élményteli kikapcsolódást ígér az ínyenceknek és a természet szerelmeseinek ugyanúgy, mint a romantikára vagy a sportos kihívásra vágyóknak. Útközben pedig akár 28 Celsius fokra is felmelegedő, kristálytiszta vizű tavak csábítanak frissítő fürdőzésre.

7. Vásárolni, kóstolni és ámuldozni! A Marktplatz Mittelkärnten kooperáció keretén belül 45 cég, köztük a minőség iránt elkötelezett prémium manufaktúrák, hagyományőrző vendéglősök, vidéki gazdák, kézművesek, valamint ambiciózus borászok és sörfőzők prezentálják portékájukat. A kínálat a kézzel készült cipőktől és kalapoktól kezdve a karintiai süteményformákon át a díjnyertes olajokig és a cirbolyafenyőből készült termékekig terjed.

8. Fürdőzés, mint egykoron – Karlbad és a Nockalm panorámaút. A 35 kilométer hosszú Nockalm panorámaút az Alpok egyik legszebb útja, amelyet május elejétől október végéig autóval, busszal, motorkerékpárral vagy akár kerékpárral is fel lehet fedezni. Az 52 hajtűkanyar minden egyes alkalommal új perspektívát kínál a Nockberge szelíd hegyhátaira. Igazán különleges élmény a Karlbadban, Ausztria legrégebbi parasztfürdőjében tett látogatás is, ahol a hagyományoknak megfelelően fakádakban élvezhetjük a gyógyfürdő jótékony hatását. A vizet forró kövekkel melegítik fel, amelyekből értékes ásványi anyagok oldódnak ki.

9. Mountainbike-taxi: hajóval és felvonóval a kívánt ösvényhez. Fel a hegyikerékpárra és már kezdődhet is a túra: Európa legmagasabban fekvő fürdőtavának partjáról 13 hegyikerékpáros ösvény indul. A különböző nehézségi fokú trailek 150 kilométer hosszan hálózzák be a régiót. A kiválasztott hegyikerékpáros útvonalat megközelíthetjük közvetlenül a szálláshelyről vagy élhetünk a Weissensee nyújtotta csábító különlegességgel is: a mountainbike-taxiként működő hajóval és csónakokkal. Így az oda- és a visszautat le is lehet rövidíteni vagy egész egyszerűen csak megszépíteni és kényelmessé tenni a startponthoz vezető utat. A Weissenssee-n közlekedő menetrend szerinti hajók tökéletesen fel vannak készítve a kerékpárszállításra. Emellett a Weissensee Felvonótársaság rendelkezik kerékpárszállításra is alkalmas speciális ülőfelvonókkal, amelyek a kerékpárt és tulajdonosát mindössze 12 perc alatt juttatják fel a csodás panorámát kínáló Naggler Almra. Ide pedig a hegyikerékpározás lelkes híveinek feltétlenül fel kell menniük. A Naggler Alm körül számos hegyikerékpáros élmény várja a biciklizőket: egyrészt három darab 3,5 kilométer hosszú dowhnill pálya, másrészt pedig egy önálló MTB ügyességi pálya.

10. 100 látnivaló látogatható ingyen: múzeumok, hegyi felvonók, élményfürdők, sétahajók, panorámautak, szabadidős és élményprogramok. A Karintia-kártyával mindez lehetséges. Az univerzális kulcsként működő üdülési kártya áprilistól októberig érvényes. A heti kártya felnőtteknek 41 euróba, gyermekeknek 21 euróba kerül. További információk a kirándulóhelyekről és kártya szolgáltatásairól a www.kaerntencard.at honlapon. Ezenkívül Karintiában számos regionális bónuszkártya is létezik.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top