Keresés
Close this search box.
Fotó: Amber PR

Neuville rekord kis előnnyel nyert

Fotó: Amber PR

Thierry Neuville  Portugália után megint nagyot alkotott, ezúttal Szardínián. Az utolsó gyorsaságin előzte meg nagy riválisát, Sebastien Ogiert és az utolsó pillanatban húzta be idei harmadik, zsinórban második győzelmét. A harmadik helyen Espekka Lappi ért célba a Toyotával, amivel első idei dobogós helyezését szerezte a finn pilóta.

Nagyon izgalmas vége lett a Szardínia Ralinak. Sebastien Ogier vezetett a rali  nagy részében, de szombat délután elkezdte őt támadni az egyéni világbajnokságban vezető  Thierry Neuville. Ez odáig vezetett, hogy vasárnap már ölre menő harc folyt a Hyundai és az M-Sport  pilótája között a győzelemért. Ogier még 0,8 másodperces előnnyel vágott neki az utolsó szakasznak, a Sassari-Argentiera 2-nek, de az utána következő Neuville olyan nagyot autózott a Hyundai i20-assal, hogy megelőzte a franciát 0,7 másodperccel. Ezzel ráadásul az egyéni ponttábla élén is növelte előnyét 27 pontra Ogier-val szemben.

Érdekesség, hogy ez a Rali Világbajnokság történetének harmadik legkisebb különbséggel szerzett győzelme volt. Neuville gyakorlatilag leutánozta tavalyi diadalát az Argentin Ralin, ahol szintén 0,7 másodperces előnnyel győzött Elfyn Evans előtt.

„Mindent beleadtam, tényleg nagyszerű harc volt és milyen kicsi lett a különbség a végén.” – szögezte le lelkesen a versenygyőztes. „Döntést kellett hoznunk az utolsó szakasz előtt és a döntésünk az volt, hogy győzelemért hajtunk. Erősen hittünk benne és keményen toltuk.” – tette hozzá.

Nem csak a kis időkülönbséggel való győzelem teszi különlegessé a versenyt, hanem egy különös eset is. Sebastien Ogier az utolsó előtti szakaszon nagy sietségében elfelejtette magával vinni az ellenőrző kártyáját. Bár Ott Tanak utána vitte, de hogy ez büntetéssel vagy esetleg kizárással jár-e, az még ezután dől majd el.

Hayden Paddon nem törődve az előző ralin elszenvedett balesete miatt fájó hátával megszerezte a negyedik helyezést Mads Östberg Citroenje előtt. Craig Breen lett a hatodik, akit pedig az a Jari-Matti Latvala követett, aki azután, hogy a nyolcadik helyre esett vissza egy büntetés követően, visszaverekedte magát a hetedik helyre.

Latvala toyotás csapattársa, Ott Tanak ért célba a nyolcadik helyen. Az észt pilóta autójának korábban megsérült a hűtője s emiatt nem tudott jobb helyezést elérni. A WRC2 győztes Jan Kopecky ért célba kilencedikként és az első tizet Teemu Suninen zárja, aki a Rally2 szabályozásnak köszönhetően folytatta a ralit kiesését követően.

 

Nyári szünet

A ralimezőny nyári pihenőre vonul, s legközelebb a jövő hónap végén, 2018. július 26-29. között állnak majd munkába a csapatok a Finn Ralin. Tavaly meglepetéseredmény született Finnországban, már ami a raligyőztes személyét illeti. Ezen a versenyen északi pilótáknak szokott állni a zászló, s ez 2017-ben is így volt. Esapekka Lappi első rali világbajnoki győzelmét szerezte meg akkor. A brit Elfyn Evans a második helyre ékelődött be az első Lappi és a szintén finn harmadik helyezett Juho Hanninen közé.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top